SKOLFLICKA TILL SALU

I Japan syns söta uniformerade skolflickor i allt från reklam till tjejband och tecknade tv-serier. Men många minderåriga tjejer klär sig i skoluniformer och säljer sitt sällskap per timme till äldre män. Bakom den oskyldiga ytan döljer sig ett extrajobb som ofta slutar i barnprostitution.

området Akihabara i Tokyo står några tjejer i 15-årsåldem och delar ut flygblad. De har sina skoluniformer på sig och frågar förbipasserande män om de är intresserade av att ta en promenad. Det ser ut som ett vanligt extrajobb, men om man tittar mer noggrant förstår man att tjejerna i själva verket säljer något helt annat: dejting-tjänster. Flygbladen som delas ut är reklam för dem själva och tjänsterna de utför. Den mest kända aktiviteten som flickorna erbjuder är så kallade ”school girl walking dates”. Det innebär att du köper en tjej, klädd i skoluniform, för en stunds promenad. Men det förekom­mer även kafédejter och spåstunder.

Tjejerna säljer sitt sällskap per timme och priset för en promenad är cirka 900 kronor i timmen Om kunden vill ta en bild kostar det extra, precis som att hålla henne i handen. En spåsession kostar ungefär 250 kronor och sker i butiker som är till just för dejter med skolflickor.

Vissa tjejer kommer direkt från skolan och har sina faktiska skol­uniformer på sig. De flesta är mellan 15 och 17 år, männen är betydligt äldre.

Tjejer säljs per timme

Den bissara dejtingverksamheten började under 90-talet och blir allt mer populär. I dag finns särskilda massageställen som är inriktade oå massage utförd av skolflickor. Där går det även köpa en privat pratstund med en skolflicka. Men i de avskilda rummen begränsas umgänget sällan till enbart konver­sation. Männen kan till exempel köpa kyssar för en extra kostnad. Det är också populärt att hjälpa tjejerna att byta om till morgonrock och sedan lukta på dem. ansvariga för dejtingverksamheterna anpassar sig efter, vilket gör det svårt att avslöja dem. Skolflickorna ger exempelvis sken av att bara erbjuda tjänster utan kontakt och är noga

med att låta sexköpen ske i privata rum eller på kärlekshotell. I Ja­pan är det, till skillnad från i Sverige, olagligt att sälja sex. Det är också olagligt att köpa. Men advokaten Kozue Hattori berät­tar för Japan times att polisen sällan tar fast sexköparna, trots att de köper sex av minderåriga. FN:s avdelning för mänskliga rättigheter beslutade redan för två år sedan att Japan ska förbjuda all aktivitet som leder till sexuellt utnyttjande av barn, och tog med de här verksamheterna som exempel. Amerikanska människorättsexperter menar också att tjejernas extrajobb i längden bidrar till en ökad barnprosti­tution. Alla är överens om att Japan, som har gått med på att följa FN:s riktlinjer för mänskliga rättigheter, inte uppfyller kraven. Även den japanska polisen bedömer dejtingen som skadlig för unga tjejers fysiska och psykiska hälsa.

Extrajobbet leder till prostitution

Tidningen Vice beslutade att göra en videodokumentär baserad på de olika rapporterna om Japans utsatta tonårstjejer. Jake Adelstein, som medverkar i dokumentären, har rapporterat från Japans undre värld i 20 års tid. Han berättar att de allra flesta som betalar för tjejernas tid, i form av promenader eller spåses-sioner, är ute efter sex. Men alla tjejer vänder sig inte till dejtingverk-samheten för att sälja sex.

Många börjar med att sälja sin tid i form av mer oskyldiga dejter, men blir lurade av sina chefer som snart tving­ar dem till prostitution. I dokumen­tären berättar en av tjejerna om hur hon började med promenaddejter som 16-åring. Hennes mamma var psykiskt sjuk och familjen klarade sig därför inte ekonomiskt. Hon såg då inget annat val än att låta män köpa hennes tid, trots att hon visste att de skulle försöka övertala henne både till sex och att hon förmodligen skulle bli utsatt för sexuella övergrepp. Innan hon var 18 år började hon sälja sin kropp på dejterna.

I dokumentären intervjuar vice

Många gånger fort­sätter dejten långt efter utsatt sluttid. Kunden kan hinta om ”com-pensated dating”, vilket är ett kodord för att vid ett senare tillfälle få köpa sex av skolflickan han har betalat för att dejta. Då fortsätter dejten på ett av Tokyos kärleksho­tell. De är hotell särskilt anpassade för kortvariga besök, det vill säga sexmöten.

Enligt tidningen Vice finns det också klubbar specialiserade på fetischen kring skolflickor. Kunderna betalar en summa på cirka 350 kronor för 40 minuter framför en spegelvägg. På andra sidan spegeln sitter en tjej och låter kunden titta upp under hennes kjol. Andra gånger sitter hon bara i underkläder. Ibland går det att välja sin favorittjej att titta på, till en kost­nad av 70 kronor per femte minut. Precis som i butikerna där dejterna sker är det vanligt att tjejerna fortfarande är omyn­diga.

Poliskällor har berättat för Vice, som har gjort en dokumentär om skol-flicksfenomenet, att klubben erbjuder möjlighet att gå till ett privat rum efteråt för att köpa sex av tjejen som precis har suttit framför spegeln.

Män som tjänar på tjejers utsatthet

De olika skolflicksverksamheterna styrs inte av något större nätverk. Det är istället mindre grupper av män som ser en chans att göra affärer genom skolflickorna. För det mesta lyckas de bra, polisen gör säl­lan insatser mot själva verksamhe­terna. Trots att det har varit populärt i över 20 år är det först nyligen som polisen har börjat uppmärksamma att minderåriga tjejer säljs som varor till äldre män. Många ställer sig fort­farande kritiska till polisens insatser och menar att de bara engagerar sig för syns skull, med tanke på hur många dejtingbutiker som finns kvar.

Kosei Uchida från polisen i To­kyo säger till tidningen Japan times att det finns kryphål i de japan­ska prostitutionslagarna som de även Yumeno Nito, som är med i

en av få hjälpgrupper för utnyttjade skolflickor. På nätterna patrullerar hon i området Akihabara för att leta efter tjejer som behöver räddas. Hon har lyckats rädda hundratals och får många samtal varje vecka där tjejer ringer för att be om hjälp. Yumeno bjuder då tjejerna på mat eftersom de ofta är utsvultna. Vissa har blivit våldtagna och de har oftast ingenstans att vända sig.

Yumeno har själv aldrig varit en del av verksamheten trots att hon, som många andra japanska tjejer, rymde hemifrån när hon var i gymnasieåldern. Flera män försökte då rekrytera henne till sexindustrin. I dokumentären säger hon att många av hennes vänner, som också rymde hemifrån, började jobba inom dejtingverksamheten och begick självmord kort därefter.

– Tjejerna klandras för att de säljer sig själva, berättar Yumeno och menar att problemet inte kommer att lösas förrän männen som köper och säljer tjejer försvinner. För att förebygga att fler hamnar i händerna på männen, anordnar hon också turer i Akihabara-området där hon visar unga tjejer hur det kan gå om de söker sig dit.

Möjligheterna är få

Många unga kvinnor som rymmer hemifrån och blir tvingade in i pro­stitution gömmer sig istället för att be om hjälp från familj och vänner. Kulturantropologer har förklarat för tidningen Vice att det beror på Japans så kallade skamkultur. I Japan uppfattas prostitution som ett svek mot familjen och mot samhället. Skamkulturen innebär också att det är ovanligt att prata om saker som har gått fel. Det egna handlandet bedöms utifrån omgivningens reaktioner.

Möjligheterna för kvinnor i Japan är få, berättar journalisten Jake Adelstein i Vice-dokumen-tären.

– Den japanska kulturen är en av de mest sexistiska kulturerna, med tanke på att det faktiskt är ett i-land, säger han. En del av pro­blemet är Japans ekonomi. Tonår­ingar har ingenstans att ta vägen, har svårt att få jobb och vänder sig i slutändan till skoltjejverksam-heten för att få det att gå runt.

Japan är långt ifrån det enda landet som sexualiserar skolflickor. Men det finns få andra ställen där du utan problem kan köpa tjejer per timme mitt på blanka dagen i ett välbefolkat och populärt område. Landet säger sig vara för ett jämställt samhälle men gör samtidigt inte mycket åt att min­deråriga säljer sina kroppar i brist på andra val.

– Japan måste börja lära ut att unga tjejer är mer än ägodelar till män, säger Jake Adelstein.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *