är du för snäl?

Är du alltid snäll, trevlig, förstående och ställer upp, oavsett vad? Då kan lida av nice girl-syndromet.

201311252135529020811247_sbigAV FILIPPA ROSENBERG

Från barnsben får vi tjejer lära oss att vara andra till lags. Vi ska inte vara pushiga eller högljudda och ska gärna bemöta andra med ett leende. Men hur snäll är för snäll? Enligt författarna Carol Frohlinger och Lois P. Fran-kel, som har skrivit en bok om det så kallade ”Nice girl-syndromet”, är för mycket snällhet onödigt. De menar att snällheten är en viktig ingrediens för att lyckas i de flesta situationer i livet – men inte på bekostnad av ditt eget mående.

Det handlar inte om att börja vara otrevlig eller taskig, utan att lära dig att du duger även om du inte ställer upp för alla jämt. En så kallad nice girl kännetecknas nämligen av att aldrig känna sig bra som hon är. Istället finns idén om att behöva vara på ett visst sätt för att bli omtyckt. Självbilden är bland annat konstruerad kring att vara en undantagslöst snäll person, samtidigt som känslan av att inte räcka till är vanlig.

Att alltid finnas där för alla är omöjligt, skriver Carol Frohlinger och Lois P. Frankel. Den snälla tjejen borde istället rikta den empati och respekt hon ger andra till sig själv. Annars är risken att hon ger den till personer som inte ens förtjänar det. Här är deras bästa tips för att hantera fyra vanliga nice-girl beteenden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *